Postia, herra työministeri

Eduskunnan kyselytunti alkoi keskustelulla yksinäisyydestä. Suomessa on jo yli miljoona yksinasuvaa, mikä ei suinkaan tarkoita, että he olisivat kaikki yksinäisiä. Yksinäinen voi olla vanhus, parisuhteessa elävä tai lapsi, jolla ei ole kavereita. Se on nuorten kohdalla yksi suurimpia syrjäytymisen aiheuttajia.

Asia on vakava ja siitä onkin syytä kantaa huolta. Tyhjillä puheilla ei vain ole mitään merkitystä, kun teoilla samaan aikaan pahennetaan satojen tuhansien ihmisten elämää.

Työttömien aktiivimallin sanktio on täydellistä ihmisten kyykyttämistä. Erityisesti mieleen jäi työministeri Jari Lindströmin kiukkuinen ja halveksiva vastaus siihen, että 30 euron leikkaus veisi leivän työttömän pöydästä. Hän täysin avoimesti vähättäli tuota summaa, mikä kertoo, miten kaukana työttömän arjesta ministeri elää. Siinä on kyse monen työttömän viikon ruokarahasta, mutta Lindströmin mielestä, se on merkityksetöntä.
Työttömien aktivoinnissa ei ole mitään pahaa, mutta kun ihmistä, joka hakee töitä, mutta ei saa, rangaistaan noin kovalla kädellä, se on väärin. Ymmärtäisin, jos työtön menettäisi etuuden, kun kieltäytyy töistä. Ai niin, niinhän tapahtuu jo nykyisen lain mukaan.

Uusi leikkuri lisää paitsi nälkää, myös mielenterveysongelmia ja yhä suuremman köyhyyden myötä yksinäisyyttä.Yksikään työpaikka ei synny, vaikka yrittäjälle tulisi kuinka monta työhakemusta tahansa.

Työpaikka syntyy tarpeesta. Laissa ei ole myöskään huomioitu, että Suomessa on täysin erilaisia alueita. Kainuun työtön on täysin eri asemassa kuin pääkaupunkiseudun työtön. Nyt myöskään heikommin työllistyvät jäänevät ilman apua, kun te-toimistosta tulee entistä vahvemmin sanktioautomaatti ja työttömien ohjaamiseen ei jää aikaa.

Ministeri Lindström on jo kertonut, että mikäli kokeilu ei toimi, tehdään muutoksia. Tässä ovat nyt työttömät koekaniineina ja kyseessä on ihmisten elämä.

Lindström sanoi viikolla “…En kannata halpatyömarkkinoita, mutta kannattaako vastustaa jotain sellaista, mikä todennäköisesti on tulossa?…”

Hyvä herra ministeri : kannattaa ja itseasiassa se on teidän vastuualueellenne kuuluva asia, johon voitte vaikuttaa. Ihmettelen, mistä ministerille maksetaan, jos asenne on tuo.

Myöskään yrittäjät eivät ole olleet kovin mielissään, kun heille alkaa tulvia työhakemuksia. Kyse on niin suuresta hakemusten tulvasta, että niitä on työnantajan mahdoton käsitellä. Huolta on ollut myös siitä, että markkinat vääristyvät, kun ilmaistyövoiman käyttö ja tempputoimenpiteet lisääntyvät.

Aktiivimallin kohdalla on keskusteltu siitä, miten valvonta suoritetaan. Minulla on tähän ehdotus. Työttömät voivat aktivoida työministeriä ja lähettää hänelle kopion jokaisesta työhakemuksestaan. Tällä hetkellä on 272500 työtöntä ja 100900 toimenpiteessä olevaa ja lomautettuna 10100. Jos kaikki laittavat vaikka yhden hakemuksen viikossa , se on 383500 sähköpostia viikottain . Jokaisen 65 :n päivän seurantajakson päätteeksi työttömien kannattaa lähettää työministerille sähköpostissa raportti, ovatko he työllistyneet vai eivät. Ehkä asian laajuus avautuisi näin myös herra työministerille.