Journalismin surkea tila

Luin uutisen (mtv) , jossa kansanedustajaksi noussut Matti Torvinen, uusi vaihtoehto, kertoo miten hänen entinen puolueensa perussuomalaiset pelottelee ja kiristää eroa harkitsevia jäseniään pitääkseen nämä puolueessa.

Moni perussuomalaisten kunnallispoliitikko on Torvisen mukaan jäänyt puolueeseen vain, koska pelkää menettävänsä luottamuspaikkansa puoluevaihdon seurauksena.

– Kaiken taustalla on hyvin masinoitu valmistelu. Puoluetoimisto teki talvella blankko-asiakirjan, jossa ehdokas lupasi erota kaikista luottamuspaikoista, jos lähtee puolueesta. Muuten et olisi päässyt persujen ehdokkaaksi. Tätä asiakirjaa käytetään nyt kiristyskeinona, sinulla on nimi sopimuksessa, Torvinen väittää.

Torvisen motiivit kertoa asia vähän sinnepäin ymmärrän hyvin, mutta sitä en , että jutun tehnyt toimittaja ei ole viitsinyt selvittää, mistä paperista on kyse. Tähän ei voi olla kuin kaksi syytä: toimittaja on ammattitaidoton eikä noudata journalistin ohjeita, joiden mukaan molempia osapuolia on kuultava tai toimittaja inhoaa perussuomalaisia ja tahtoo tehdä heitä mustamaalavan jutun. Kumpi tahansa syy on huonoa journalismia.
Parilla puhelinsoitolla olisi selvinnyt , että on ihan normaalia puolueesta riippumatta sopia, että luottamuspaikat säilyvät puolueella, jos joku loikkaa.

Räikeä esimerkki on myöskin se, kun uuteen vaihtoehtoon loikannut Tiina Elovaara kertoi A-studiossa ääni väristen, miten puoluekokouksessa tehtiin natsitervehdyksiä. Pian selvisi, että kyseessä oli käsiäänestys, mutta valheellinen tieto jäi elämään. Journalisti olisi vaikka voinut tehdä jutun kansanedustajasta, joka muunteli totuutta, mutta asiasta vaiettiin.
Samanlaisia esimerkkejä on nykyään paljon. Työttömien laiskuus tuntuu olevan varsinkin ylen lempiaihe. Kuitenkin tutkimustietoa joka kumoaa tuon kliseen, löytyy vaikka kuinka.

Olen aina ollut mediakriittinen, mutta kun valtamedia laskee tasonsa somen huhupuheiden ja vaihtoehtomedian roskan tasolle, ollaan oudossa tilanteessa. Mitä eroa on enää mustamaalaako mv-julkaisu jotakuta vai tekeekö sen mtv? Kuinka moni lukija jaksaa kaivaa taustatiedot ja kuulla molempia osapuolia omin avuin? Minä odotan, että toimittaja hoitaa työnsä, ei lukija.

80 ja 90-luvulla olin yleisradiossa töissä ja edesmennyt työkaverini Aki Sirkesalo sanoi osuvasti: jopa rockaradiossa journalismin taso oli korkea. Nykyään uutisvirran seuraaminen on rasittavaa. Joutuu tarkastamaan lähteen ja tekemään vielä taustatyön, että voi luoda asioista mielipiteen. Toimittajat: tehkää asialle jotain ja olkaa kunnianhimoisia.